Skip to content

Brödbak av husmor

Hej! Jag hade inte bakat på två veckor. Det är någon form av rekord. Så jag bakade bröd för att hantera krisen. På köpet blev jag kallad husmor. Men det får man ta.

Köket här är inte lika utrustat som hemma. Här ser ni utrustningen. Ingen våg, ingen måttsats, inga krångliga ingredienser. Det här börjar bra.

Min kompis sa att brödet var väldigt gott och det glädjer mig. Brödet är nämligen superenkelt att göra. Rör ihop, vänta, grädda. Följ min trestegsmetod och jag garanterar ett gott bröd. Är ni redo? Då kör vi!

Häll upp mjöl i skålen. Häll över i popcornkastrullen. Gör exakt likadant en gång till.

Ta en jäst ungefär stor som en kikärta. Eller en ärta. Det är inte så noga, ett litet hörn av jästen bara.

Häll upp vatten i skålen. Fyll upp skålen ungefär lika mycket som du fyllde upp skålen med mjöl första gången.

Rör, rör, rör tills det inte finns några jästbitar kvar i vattnet. Häll i kastrullen.

Ta ca en tesked salt. Eller fyll en liten sked. Jag vet att någon har en måttsats men jag orkade inte gå och leta rätt på den.

Rör ihop alltihop med en vanlig sked. Inget knådande, degen behöver bara gå ihop. Den får gärna vara kletig, men inte rinnig. Strö lite mjöl på degen. Sätt på locket. Vänta några timmar. Jag väntade fyra timmar.

Om du går förbi köket några gånger under dagen kan du röra lite i degen. Vik in degen mot mitten några gånger. Gå sedan vidare och gör det du skulle göra!

Sätt ugnen på 250 grader. Häll ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Om ugnen är dåligt rengjord efter någon annans pizzabak kan du sätta på fläkten direkt. Öppna ett fönster när du ändå är igång.

Gräddningen då? När ugnen är varm sätter du in brödet och sätter en timer på 10 min. Sedan sänker du värmen till 225 och väntar ytterligare 10 min. Då kan du kolla på brödet. Mörkt=sänk till 200 grader och grädda 10 min till. Inte mörkt=grädda 10 min till på 225 grader. Grädda brödet i ca 30 min totalt.

Här kommer det svåraste momentet. Vänta på att brödet svalnar. Jag skulle på gudtjänst så öh, brödet fick svalna i två minuter. Men, vem tackar nej till rykande färskt bröd?

Kulinarisk måltid som ni ser. På papperstallrik för den ultimata känslan.

Okej, vi sammanfattar det här receptet nu:

Jäst, vatten, mjöl och salt. Fyra ingredienser krävs det trots allt. Viktigt att hålla det lätt, så att allting går rätt.

Visst låter det bra? Jag tycker du ska prova nu direkt! Det finns få dofter jag gillar så mycket som doften av nybakat bröd.

One Comment

  1. […] anledning att baka. Alla glada och nöjda alltså. Brödet är för övrigt mitt vanliga superenkla recept men format till […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *